Tuesday, May 28, 2013

Změna inicializační stránky pro cvičení

Tento týden se aktivuje změna logiky při zobrazování instrukcí před cvičeními. Pokud používáte aplikaci zdarma již déle, tak se místo instrukcí zobrazí výzva k zakoupení aplikace.

Jestli se Vám aplikace líbí a používáte ji, tak jí prosím podpořte nákupem plné verze. Pokud budete mít problémy s nákupem, napište mi email.

Zakoupením plné verze vám bude umožněn přístup k vylepšeným metodám učení. Plná verze obsahuje
  • neomezený přístup k MyLessons
  • neomezený přístup k lexikálnímu vysvětlení slovíček
  • přístup ke všem cvičením
  • optimalizovaná cvičení
Díky doufám že budete pokračovat v učení

Thursday, May 9, 2013

Povolení číst logy (READ_LOGS permission)

Dnes se na Google Play objevila otázka ohledně přidání povolení čtení logů. Android toto povolení ozačuje jako "Číst citlivé informace v protokolu" a proto bych chtěl vysvětlit o co se jedná.

Proč program požaduje čtení aplikačních logů? 

Protože všichni vývojáři potřebují logy k opravování chyb. Do logů se obvykle zapisují informace o běhu aplikace. Já si zapisuji jakou kartičku si uživatel prohlíží, které kartičky se nahrávají do programu, které výsledky se ukládají do databáze, apod. Když se náhodou v programu stane chyba, tak se vygeneruje hlášení které zašle anonymní data o chybě k opravě. Zasílání těchto informací si můžete vypnout v nastavení. Berte prosím na vědomí, že bez těchto informací nejsem schopný většinu chyb ani opravit. Tato anonymní data obsahují verzi Androidu, verzi kódu aplikace, volnou paměť telefonu, nastavení aplikace jako pořadí slovíček, aktivovaná cvičení, informace o dokončených cvičeních, atd.

Proč nevyužívám logy které posílá Android?

Protože v nich není dostatek informací k opravení chyby. Většinu chyb co mi přišly z Google jsem nebyl schopný opravit a to i přesto že mi někteří uživatelé chybu popsali. Google uvědomil svojí chybu v designu platformy a od verze Android 4.0 není čtení logů tak citlivý problém, protože aplikace má  povoleno číst pouze vlastní logy a nemůže číst logy ostatních aplikací.

Proč je toto povolení objevilo nyní?

Protože toto povolení jsem deklaroval už od prvního verze aplikace a při změnách publikovaných před měsícem mi toto povolení vypadlo z nastavení. Dlouho mi vrtalo hlavou proč už logy nevidím a většinu oprav jsem vydával naslepo. V poslední aktualizaci jsem toto povolení přidal zpět, takže pozorní uživatelé tuto změnu zaregistrovali.

Máte se čeho obávat?
Ne. Tahle aplikace není žádný malware nebo spyware. Navíc pokud máte Android 4.0 a výše, tak systém ani nepovolí číst cizí data.

Já jsem plně vytížený v mém zaměstnání a ve volném čase nemám potřebu nikoho špehovat. Touto aplikací jsem chtěl pomoci ostatním učit se anglicky.

Doufám že toto nikoho neodradilo od učení a že se nadále budete seriózně učit každý den.

Monday, May 6, 2013

Opravy a nedořešená chyba

Tento víkend jsem vydal bugfix na několik menších chyb.

Jednu chybu jsem nebyl schopný odstranit - občas se přepíše obsah karty předchozí kartičkou. Nevím jestli je to problém mojeho telefonu s neoficiální ROM verzí Androidu nebo jestli je to problém aplikace. Na ostatních zařízeních a v emulátorech se tento problém neobjevil a proto jestli se někomu tato chyba stává také, dejte mi prosím vědět.